Monday, July 15, 2013

Tudung Raya 2013 by DeWanie



Assalamualaikum lovely readers!

Lamanyaaa saya tak jenguk blog niii...maaf ye kawan2..sibuk yang amat dengan bisnes dan kerja baru...sy skarang dah bertukar tempat kerja baru yg lebih baik sebelum ni..mudah2an rezeki lepasni lebih murah..aminnn...

Untuk raya kalini tahun 2013 ni kan...macam biasalah semua orang yg bisnes online ni mesti tengah berebut2 nak hasilkan dan jual koleksi tersendiri kan?dan semua orang pun dok sibuk cari tudung raya utk match dgn baju masing2..meh sini usya koleksi terbaru dari DeWanie special untuk Syawal 2013 ni..

Siapa peminat tudung bawal haa?
This is for you!

Yummy sangat2 kaler2 ni geram tengokk..pilih kaler fav korg ye..jom shopping cepat sebelum habis!macam goreng pisang panas taw tudung bawal ni...(ayat nak promote sgt la kan)hehe

ni pulak Ariana Shawl, shawl ekslusif utk korang bergaya di Raya tahun ni..ada lace dan manik atas kepala tu..kami jahit sendiri taw..jangan main2..haha
shawl ni jugak sesuai sgt kalau korang yg tengah survey tudung utk kahwin atau tunang taw..ekslusif gituuu...


So, bak kata gambar ni.Don't miss your chance!
Still ada chance lah nak beli..jangan risau belambak lagi shawl ni..
Jom3 pilih tudung raya korang cepattt!!hehehe

Camne nak order?
Isi form di www.dewaniescarf.com ye..

ok then, slamat berpuasa slamat menunaikan ibadah semua...
Assalamualaikum!:)


Sunday, June 30, 2013

Mari kita bertukar link blog..:)

Assalamualaikum readers tersayang..

Ini adalah sticky post dari saya taw..
Kpd readers yang sudi follow blog saya,boleh tinggalkan link di ruangan komen ye..
InsyaAllah, saya akan melawat dan follow blog anda balik..
Salam perkenalan dari saya..Thanks and much appreciated kpd semua yang sudi melawat blog saya ni..:)

Tuesday, May 14, 2013

kehilangan ibu di hari ibu...


Assalamualaikum..

Ahad yang lepas ialah Hari Ibu..hari lahir mama saya jugak...dan pada hari yang sama,saya telah kehilangan bakal ibu mertua yang sgt sy sayangi macam ibu sendiri...arwah terlibat dalam kemalangan jalan raya di Tangkak Johor bersama keluarga masa otw nak balik ke  Johor..

Ya Allah ... kuatkanlah dan tabahkanlah hati mereka sekeluarga...semoga ayah dan adik2 kuat hadapi dugaan ini...semoga apa yang terjadi ada hikmah tersembunyi...kami rindukan dia...semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam kalangan org yang beriman Ya Allah..mohon kawan2 sedekahkan al-fatihah pada arwah...

arwah dalam kenangan...kali terakhir jumpa kami makan bersama dan dia suruh saya pergi kursus kahwin cepat2...
tercapai jugak hajat dia nak tengok kami bertunang..tapi xsempat tengok kami kawin...:(

Kita tak tahu bila tiba masanya kita pulak akan pergi...sentiasalah ingat mati dan ingat Allah...beramallah seolah2 kita akan mati esok...jangan dikejar sangat duniawi yang sementara ni....

semoga dia aman dan tenang di sana...Al-Fatihah....
(T_T)





Monday, May 6, 2013

Sape suke baju kurung peplum?

Assalamualaikum,

hye korang-korang..
mood nak bekerja dalam ofis makin lama makin down.rasa lemau dan malas sangat.tak tahulah kenapa dan sindrom apa yg sedang melanda diri ni oii..mungkin jugak sebab baru balik bercuti mengundi lama sangat...hehe

haa,sekarang ni dah masuk bulan 5 kan..korang dah tempah baju raya?dah berapa pasang?dah dapat yang sesuai dengan idaman di hati?
tailor ramai dah tanak amik dah taw skarang ni..

nak kenalkan dan promote kat korang ni..buat pertama kalinya blogshop sy dewanie dah buat baju design kitorang sendiri pulakk...hoyeahhhh..*tepuk tangan utk diri sendiri*
so siapa yang minat dengan baju kurung peplum utk pakai raya nanti, bolelah order ye..

ni ha contoh baju tu..


yang bestnya korang boleh pilih colour kegemaran korang sendiri

dan saiz kesukaan ikut badan korang lah ye..

haa,senang je kan?
boleh tengok di blogshop sy dewanie ni utk taw details lebih lanjut tentang camne nak order,harga,material semua-semua ye..saya tanak cite kat sini..kasi suspens skett..hehe

thank you so much for your support guys!
salam aidilfitri!*hey lambat lagilah*hehe
:)

Wednesday, April 24, 2013

Fashion show contest & booth opening at UPM.

Assalamualaikum..
hello dan hye semua!

Mulakan hari anda dgn senyum dan bersyukur ok?*tetiba je*

ok,sabtu lepas Dewanie tersayang masuk paper lagi. masuk Utusan ruangan .com sekali lagi, yang depan dia cover story Maria Elena blogger tu..tapi kalini di ruangan Trend tajuk "Tudung Bawal kembali digemari".
Terima kasih tak terhingga kpd wartawan .com yg sudi buat liputan..patutlah hari sabtu tu ramai order tudung,rupanya dah keluar paper..saya tak taw pulak dah keluar,ingatkan sabtu minggu depan,so sy xbelilah..nasib baik ada customer yang mesej kat fb cakap dia nak tudung bawal dan dia tengok dari utusan..kalau tak gigit jari jela tengok tak sempat nak beli simpan buat koleksi dewanie..
terima kasih keet salleh sahabat baik sy yg susah2 singgah kedai ane  tengah2 malam utk dapatkan jgk paper ni..last2 ane tu bagi free je..hehe.tenkiu aneey!!;p

ramai x yang gemar tudung bawal mcm zaman kita budak skolah dolu2 suka pakai sampai muka jadi bolat?
haa kalau suka boleh tengok di Dewanie website ye..
kami transformasikan tudung2 bawal yg dulunya digelar tudung budak sekolah kepada tudung ekslusif dan comel yang siapa2 pun boleh pakai!*ayat masuk bakul angkat sendiri kan*

 
kami dah restock tudung bawal Najla Scarf yg menjadi kegilaan ramai ni dimana kami buat sendiri bunga2an ni dari fabrik chiffon yg nampak lazat lagi berkrim.macam kuih semprit kan?*ok hiperbola sangat*

ahad lepas Dewanie dijemput utk bukak booth di Kolej 16 UPM serdang taw..terima kasih adik2 UPM yg jemput akak ni..
ni antara tudung yg kami jual..lazat x?hehe

ok ni pekerja terbaik di dunia.mereka nampak sangat gigih dan komited okeyy...sambil jaga booth boleh menjahit n buat bunga..sapa nk tdung bawal custome made letak lace pun kami buat time tu..fresh dari oven!hehe

terima kasih sangat2 kawan2..ini team Dewanie tersyg..i love u all!rumah kami dah jadi mcm kilang buat tudung.hehe

malam tu saya dijemput utk jadi juri pertandingan peragaan busana oleh student UPM.adik Yuyu Zulaikha pun ada jadi juri masa tu okeyy..suka x shawl purple sy pakai tu?sy pakai aqeela shawl dari dewanie..bulan 5 ni kami akan update stok baru taw...yg stok lama semua dah habis,alhamdulillah...

Dewanie jugak yg sponsor shawl yg dipakai oleh beberapa peserta contest ni..tahniah kpd yg menang!:)

bergambor bersama yuyu zulaikha yg kecik2 cili padi di booth kami..

Yuyu Zulaikha memakai shawl aqeela dari kami utk event maybellin dia..thanks yuyu!:)

sikit-sikit lama-lama jadi bukit,
jangan give up ok?

:)

Pencuri di ATM!

Assalamualaikum,

sabtu lepas,saya dan kawan pegi kl central. dia pergi beli tiket, dan saya beratur nak ambil duit dekat cimb depan mcd tu.
depan saya adalah sorang mamat ni tengah amik duit.tapi saya takdelah perasan sangat muka dia,perasan dari belakang je.
ok habis turn dia ambil duit,dia pun blah dari situ.

ok,sampai turn sy nak cucuk duit kat mesin tu,mesin tu tulis..

"Please take your cash"

dan di bawah tempat ambil duit tu ada RM50 yang berkeping2 setebal 1 inci..
adalah dalam beribu2 rasanya duit tu..
ok saya rasa cuak dan gabra masa tu,seyes taktaw nak buat ape..
dengan tidak semena-mena reaksi saya time tu adalah pegi ambil duit tu dan terus kejar laki tu utk bagi balik duit dia.

ok,ni bukan soal nak cakap saya ni baik ke jujur ke apa ok..
ni soal,betul ke duit tu duit laki tu?sebab pelik sangat reaksi dia bila saya jumpa dia nak bagi duit tu balik..

saya : "cik,cik yg beratur depan saya amik duit tadi kan?"
dia: "haah.....nape?"(tapi muke rileks)
saya: "cik tertinggal duit tadi..."
dia: owh yeke?berapa banyak?
saya: ni haa...(terus bagi duit)
dia: ok..terima kasih...(muka senyum sengih dan berlalu pergi dengan laju)

lepas tu terus saya pergi ke mesin atm dan withdraw duit balik...
saya langsung tak ter pk pun yang laki tu orang jahat ke ape ke...
yang saya curiga sangat,nape laki tu macam rileks je duit dia tertinggal?siap tanya berapa pulak tu?
kalaulah saya yang tertinggal duit,saya akan cakap camni:

"Ya Allah terima kasih banyak2 dikkkkk!!akak terlupa sangat2!!"
dan laki tu mencurigakan sebab pakai spek hitam okey..

bile cite kat kawan2,baru dapat rasa yang laki tu mungkin laki jahat yg curi kad orang dan cuba utk keluarkan duit..atau mungkin dia nak kenakan orang belakang dia yg ambil duit...nanti dalam cctv akan nampak muka saya yang ambil duit tu..Ya Allah takutnya saya...
seolah-olah masa tu saya blur sangat dan terus bagi kat laki tu duit...sepatutnya saya jerit panggil laki tu dan suruh dia ambil sendiri duit tu kalau tu betul duit dia...

ok,setelah dinasihat oleh tunang saya,esok saya akan pergi balai polis utk buat report pasal kejadian tu..takut2 nanti kalau xbuat report,bila ada cimb tengok balik cctv untuk tahu siapa amik duit tu,mungkin saya yg akan dipersalahkan...

ambil pengajaran ni ye kawan2,kalau jadi kat korang macam ni jugak jangan sesekali percaya kat orang..jangan jadi macam saya ni lurus sangat...huhu

Ya Allah..mudah2an takde apa2 dan takde bende xelok jadii....:(

Monday, April 22, 2013

seminar usahawan internet.

Assalamualaikum semua adik-adik kakak-kakak,

nak cerita sikit ni..baru-baru ni saya pegi seminar usahawan internet yg dianjurkan oleh puspanita kbs.
memang berguna sangat ok!bagi sapa2 yg baru nak start bisnes tu ok sangat sebab dia macam bagi guideline kpd bisnes yg baru nk start,secara basic la..lepas tu sampaila ke bab-bab teknikal pasal website,promosi apa semua..

ni ada sikit yang saya nak kongsi kat sini apa kata Puan Syafiqah Petrus Abdullah selaku penceramah..dia ni CEO syarikat iXpert Global Group SDN BHD, dan berpengalaman dalam bisnes online ni sejak 2000 lagi taw..

Apa yg dia cakap pasal asas perniagaan?

1) Minat
- korang kene pilih bidang ape yang korang minat buat bisnes, janganlah korang xminat tapi paksa diri pulak sebab nak duit sangat2..memang xmenjadilah..

2) pengalaman/pengetahuan/kemahiran
- korang ada pengalaman dan kemahiran dlm bidang ape?kalau suka menjahit then buatlah bisnes menjahit..

3) Produk
-kenelah ada produk ape yg korang nak jual..korang nak jual produk atau perkhidmatan..ada bezanya taw..

4) Modal
-60% mula berniaga
-40% sokongan operasi
(maksudnya kalau modal rm1000,janganlah habiskan beli stok,tapi simpan sikit utk sokongan operasi ye contoh macam utk masa2 akan datang back up bisnes korang..)

5) Pelan perniagaan
-haa ni bukan hanya utk bisnes besar je yg kene buat taw.sekecik2 kecik bisnes pun kene buat.bukan sebab utk apply loan atau  geran atau tarik pelabur je,tapi sebagai guideline kalau korang ada masalah dalam bisnes ni nanti bole rujuk...

6) pelan pemasaran
-kene pandai pikir platform dan strategi pemasaran korang ye..mula2 kene jimatkan kos..cari iklan/medium promosi yang murah atau free je dulu ok!jangan baru bukak bisnes terus iklan billboard atau kat tv3,kecuali korang ni anak menteri la.;p

7)Lokasi perniagaan
-nak buat kat rumah atau online?:)

8)jaringan kenalan
-pembekal
-family
-kawan2
-social network
(luaskan kenalan korang dan beramah mesra dgn pelanggan ok?)

rasanya semua dah taw kot semua tips ni kan?:)

best dapat sijil pg seminar ni.bolelah kalau dah bukak butik nanti ka nak display dalam frame yang kita ni dah pegi seminar usahawan online.haha berangan sangatt...

matlamat saya..
belajar jahit..

belajar potong lace and mix n match untuk design shawls.

gigih partner saya sorang ni...

matlamat nak ada mesin sendiri camni...

saya sayang team dewanie..terima kasih korang...

kalau sape2 nak cari baju raya boleh datang ke BUtik Cita Hawa yg bertempat di Desa Pinggiran Putra,murah dan cantik,leh dapat diskaun2 taw..:)

Akhir kata,kejayaan bukan sahaja duit tapi berjaya melangkah ke hadapan dan mengukuhkan perniagaan!
Goodluck semua yang nak bukak bisnes online!:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails