Wednesday, February 6, 2013

Nak rasa air tangan bakal menantu bapak.;p

Assalamualaikum..hye kawan2!
harini saya nak buat segmen "Senduk Fifi"
Fifi sukeee.....;p

ok resepi nya yg sy nk tunjuk ialah sambal tumis sotong.
perrgghh sedap gila hingga menjilat jari(puji diri sendiri);p

jom kita tengok!

Bahan2 utk kisar:
Bawang merah,putih, besar 
cili kering

limau nipis (1 je cukup utk perah)
asam keping (1 je kecik)
sos cili (agak2 la)
serai sebatang
sotong sebakul
garam dan gula secukup rasa

 senang je..15 minit leh siap...
ok mula2 korang potong bawang merah dan keluarganya sampai meleleh air mata.

pastu korang blender bawang tadi dengan cili kering sambil tu sengeh sampai nampak gigi sebab ada orang tolong amik gambar sebab jakun tengok korang masak.

pastu kalau ade bau yang melekat kat baju tu ce korang bau.masam ke tak?;p

tugasan seterusnya perisi sotong iaitu buang segala mak nenek dia punya dakwat bagai tu.

pastikan cuci bersih dan selawat betul2 ya.

haa dah boleh tumis cili yang di blender tadi tu.

biar sampai dia mendidih dan pecah minyak.pastu masukkan sos,perah sikit limau nipis dan masuk asam keping 1 je.

baru masukkan sotong,ikut korang lah nak potong ke tak badan dia.
lagi best xyah potong sebab sotong dia kecut cepat.
ni gambor dia tak masak betul lagi ni.
last skali korang bolehla tabur hirisan bwang besar atau cili atau daun bawang sbgai hiasan ye.

ok da boleh balik.yeayyy lulus ujian!
ujian apekah?
.
.
.
.
.

ujian memasak di rumah bakal family.hihi

Ya Allah, percepatkanlah jodoh saya dan dia..
Aminn...;)

Sebelum terlupa, De' Wanie ada update shawl2 baru yang cantik. jom tengok!


korang boleh LIKE fanpage kami kat sini  utk stay update ye.
Support my bisnes please kawan2?

Thanks a lot atas sokongan korang selama ni..
Sayang korang!

Assalamualaikum..Bye!;)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails