Monday, April 22, 2013

seminar usahawan internet.

Assalamualaikum semua adik-adik kakak-kakak,

nak cerita sikit ni..baru-baru ni saya pegi seminar usahawan internet yg dianjurkan oleh puspanita kbs.
memang berguna sangat ok!bagi sapa2 yg baru nak start bisnes tu ok sangat sebab dia macam bagi guideline kpd bisnes yg baru nk start,secara basic la..lepas tu sampaila ke bab-bab teknikal pasal website,promosi apa semua..

ni ada sikit yang saya nak kongsi kat sini apa kata Puan Syafiqah Petrus Abdullah selaku penceramah..dia ni CEO syarikat iXpert Global Group SDN BHD, dan berpengalaman dalam bisnes online ni sejak 2000 lagi taw..

Apa yg dia cakap pasal asas perniagaan?

1) Minat
- korang kene pilih bidang ape yang korang minat buat bisnes, janganlah korang xminat tapi paksa diri pulak sebab nak duit sangat2..memang xmenjadilah..

2) pengalaman/pengetahuan/kemahiran
- korang ada pengalaman dan kemahiran dlm bidang ape?kalau suka menjahit then buatlah bisnes menjahit..

3) Produk
-kenelah ada produk ape yg korang nak jual..korang nak jual produk atau perkhidmatan..ada bezanya taw..

4) Modal
-60% mula berniaga
-40% sokongan operasi
(maksudnya kalau modal rm1000,janganlah habiskan beli stok,tapi simpan sikit utk sokongan operasi ye contoh macam utk masa2 akan datang back up bisnes korang..)

5) Pelan perniagaan
-haa ni bukan hanya utk bisnes besar je yg kene buat taw.sekecik2 kecik bisnes pun kene buat.bukan sebab utk apply loan atau  geran atau tarik pelabur je,tapi sebagai guideline kalau korang ada masalah dalam bisnes ni nanti bole rujuk...

6) pelan pemasaran
-kene pandai pikir platform dan strategi pemasaran korang ye..mula2 kene jimatkan kos..cari iklan/medium promosi yang murah atau free je dulu ok!jangan baru bukak bisnes terus iklan billboard atau kat tv3,kecuali korang ni anak menteri la.;p

7)Lokasi perniagaan
-nak buat kat rumah atau online?:)

8)jaringan kenalan
-pembekal
-family
-kawan2
-social network
(luaskan kenalan korang dan beramah mesra dgn pelanggan ok?)

rasanya semua dah taw kot semua tips ni kan?:)

best dapat sijil pg seminar ni.bolelah kalau dah bukak butik nanti ka nak display dalam frame yang kita ni dah pegi seminar usahawan online.haha berangan sangatt...

matlamat saya..
belajar jahit..

belajar potong lace and mix n match untuk design shawls.

gigih partner saya sorang ni...

matlamat nak ada mesin sendiri camni...

saya sayang team dewanie..terima kasih korang...

kalau sape2 nak cari baju raya boleh datang ke BUtik Cita Hawa yg bertempat di Desa Pinggiran Putra,murah dan cantik,leh dapat diskaun2 taw..:)

Akhir kata,kejayaan bukan sahaja duit tapi berjaya melangkah ke hadapan dan mengukuhkan perniagaan!
Goodluck semua yang nak bukak bisnes online!:)

6 comments:

Nurfazlinda Ismail said...

waaa bestnye! linda pon mmg ade verangan2 nk bukak bisnes sndiri, utk cr duit smpingan...tp agk mcm ssh jgk kan nk mule... :(

Suspek Utama said...

bila terjatuh, bangun dan melompatlah lebih tinggi.. :)

~semoga kejayaan sentiasa mengiringi kita.InsyaALLAH. AMIN.

De' Wanie said...

linda:sikit2 lama2 jadi bukit..mula2 memang susah..gudluck ye dear!:)

keet:thanks keet..so bila nak resign dan keja fulltime dgn dewanie?hehehe

Baby CutySweety said...

Bestlaaa dpt join seminar camni..akak mmg minat sgt kalo dpt join.tapi blom rezeki laa huhu.neway,tenkiu wani coz sudi share ilmu2 yg dpt ms seminar tu ek..akak mmg bercita2 nk jadi usahawan internet berjaya.Walaupun bersusah2 dulu..mana tau ade rezeki akn dtg kan..usaha tangga kejayaan dan kejayaan takkan datang bergolek.Pls support me jgk yer wanie..hehe.
http://brandedbabykidsfashion.blogspot.com/

De' Wanie said...

baby cuty:welcome akak..takpee..ade ilmu kte kongsi2 la ye..gudluck akak!:)

Wendy Ayche said...

Much love,
Wengie
www.wengie.com"
"Keep up the great work on your blog! <3

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails